14/07/2022

20 Soruda Sinüzit

20 Soruda Sinüzit

Sinüzit hakkında 20 Soru-Cevap

Sinüzit ve Tedavisi ile ilgili 20 Soru ve Cevapları

1. Sinüzit sık görülen bir hastalık mıdır?

Her yıl Amerika’da 37 milyondan fazla kişinin sinüzit atağı geçirdiği bilinmektedir. Son 10 yılda hava kirliliği, antibiyotiklere karşı gelişen dirençler nedeniyle görülme sıklığı artmıştır.

2. Sinüzit nedir?

Sinüzit, burun havalı boşluklarını (sinüs) kapyalayan membranların iltihabıdır. Akut sinüzit kısa bir zaman içinde şikayetlerin olduğu ve antibiyotik-dekonjestan gibi ilaçlar ile kontrol altına alınırken, kronik sinüzit daha uzun zamanda şikayetlerin olduğu ve tedavide ameliyatın da (endoskopik sinüs cerrahisi – sinüzit ameliyatı) bir durumdur.

3. Akut Sinüzitin belirtileri nelerdir?

4 haftadan daha az olan aşağıdaki belirtiler:

  • Yüzde ağrı/basınç hissi
  • Burun tıkanıklığı
  • Burun akıntısı / geniz akıntısı
  • Koku almada azalma veya kaybolma

4. Akut sinüzit nasıl tedavi edilir?

Yaklaşık 10-14 gün süren antibiyotik tedavisi kullanılmaktadır. Bulguların hafifletilmesi amacıyla dekonjestan denilen ilaçlar da tedaviye eklenebilir.

5. Kronik sinüzitin belirtileri nelerdir?

3 aydan daha uzun süren:

  • Yüzde ağrı/basınç hissi
  • Burun tıkanıklığı
  • Burun akıntısı / geniz akıntısı
  • Koku almada azalma veya kaybolma

6. Evde sinüzit ağrısı için ne gibi önemler alınabilir?

Sıcak ve nemli hava yüzde hissedilen ağrıyı azaltabilir. Bu yüzden vaporizör denilen cihazların kullanılması önerilmektedir. Nemlendirici (humidifier) tarzı cihazlarda filtre yok ise etrafa bakteri ve mantar sporları yayabileceği için önerilmemektedir. Sıcak kompres ayrıca sinüs ağrısını azaltmaktadır. Okyanus suyu ile burun içini yıkamak, burnu nemlendirir.

7. Doktor önerisi olmadan burun spreyleri işe yarar mı?

Bazen burun spreylerinin kullanımı şikayetleri azaltabilir ancak özellikle önerilmeden kullanılan nazal dekonjestan türü burun spreyleri, özellikle uzun süredir kullanılıyorsa, geri dönüşü mümkün olmayan sonuçlar doğurabilir. O yüzden KBB uzmanı muayene etmeden burun spreylerinin kullanılması güvenli değildir.

8. KBB uzmanı en ideal akut veya kronik sinüzit tedavisine nasıl karar verir?

Hastanın şikayetlerini, hikayesini değerlendirdikten sonra tam yapılan bir kulak burun boğaz muayenesi sonrasında size uygun olan en ideal tedaviye karar verecektir.

9. Muayenede KBB uzmanı hangi muayene yöntemlerini kullanır?

Muayenede, klasik tam bir kulak burun boğaz muayenesi sonrasında endoskopi yardımıyla burun içindeki yapılar ve sinüs ağızları değerlendirilebilinir.

10. Burun endoskopisi nedir?

Fiber optik yapıda olan teknolojik enstruman ile burun içindeki yapıların kolaylıkla muayene edilmesidir.

11. Neden burun endoskopisini Kulak Burun Boğaz uzmanı yapmalıdır?

Burun endoskopisinde özellikle sinüslerin drene olduğu yolları konunun uzmanı bilir. Öncelikli olarak hastanın burun içi özel sprey ile uyuşturulur. Muayenede tüm sinüsleri değerlendirebilmek amacıyla, görüş alanını arttırmak amacıyla buruna burun etlerini küçültücü ilaç içeren burun tamponları 10 dakikalığına uygulanabilir. Burun endoskopisi sırasında özellikle polip varlığının ve/veya yapısal bir bozukluğun olup olmadığı da değerlendirilir.

12. Tanıda başka yöntemler kullanılabilinir mi?

Burun kültürü, röntgen (kullanımı artık önerilmemektedir), alerji testleri, bilgisayarlı tomografi (paranazal sinüs tomografisi)

13. KBB Uzmanı ne gibi ilaçlar önerir?

Hikaye, muayene ve tetkikler sonrasında, hastaya burun tıkanıklığını gidermek amacıyla dekonjestan denilen ilaçlar verebilir. Özellikle bu ilaçlar doktor tavsiyesi dışında kullanılmamalıdır. Eğer bakteriyel bir enfeksiyon düşünülüyorsa antibiyotik te verilebilinir. Altta yatan bir alerji durumu söz konusu ise anti-alerjik ilaçlar da verilebilinir.

14. Tedavi sırasında nelere dikkat etmeliyiz?

Sigara içilmesi kesinlikle önerilmemektedir. Çünkü sigara ve sigara dumanı sinüslerdeki tüysü hücrelerin hareketini yavaşlattığı gibi enfeksiyonların iyileşmesinin uzamasını sağlamaktadır. Herhangi bir diyet önerilmez ancak sıvı alınması mukusun yapışkan olmamasını sağlar.

15. Ameliyat ne zaman gerekli olur?

Kronik sinüzitten bahsediliyorsa, antibiyotiklerin herhangi bir etkinliği yok ise gündeme ameliyat gelebilir. Aynı zamanda akut sinüzitte eğer bir yan etki-komplikasyon oluştuysa sinüzit ameliyatı gündeme gelebilir. Bu konuda uzman hekiminiz en doğru zamanlamayı yapacaktır.

16. Sinüzit ameliyatı nasıl yapılır?

Genellikle genel anestezi altında, endoskopik yöntem ile ameliyat yapılmaktadır. Burundaki tamponlar çıktıktan sonra hastalar normal hayat aktivitelerine devam edebilirler. Sinüsler burun içerisinde önemli ve hayati organlara komşu anatomik yapılardır. Göz, beyin ve büyük atardamalara yakın olan bu yapılar konusunda uzman hekimler tarafından ameliyat edilmelidir.

17. Sinüzit ameliyatında hedef nedir?

Sinüs ağızlarının açılması ve sinüslerin drenajının tekrardan sağlanmasıdır.

18. Sinüzit ameliyatından sonra nelere dikkat edilmelidir?

Endoskopik yöntemle yapılan ameliyattan sonra en önemli konu pansumanların uygun yapılmasıdır. Sinüzit ameliyatında pansuman burun içinin uygun şekilde temizlenmesi anlamına gelir. Bunun için başlangıçta birkaç günde bir, daha sonra seyrek olarak doktorunuza gitmeniz gerekecektir. Kaç günde bir temizlenmesi gerektiği ameliyatın seyrine ve doktorun tercihine göre değişebilir. Doktorunuz her pansumandan sonra bir sonraki görüşme zamanını söyleyecektir. Hasta kendisi burun içini serum fizyolojikle yıkayarak yapışma ve birikintileri önlemeye çalışması önerilebilir aynı zamanda kurumayı engelleyen nemlendirici damla veya pomadlar tedaviye eklenebilir.

19. Endoskopik sinüs cerrahisinden sonra sinüzitim tekrarlar mı?

Endoskopik yöntemle ameliyat yapılmaya başlandıktan sonra sinüzitin tekrarlama oranı son derece düşmüştür. Ancak yine de özellikle alerjinin rol oynadığı sinüzitlerde tekrar problem oluşması görülebilir.

20. Sinüzit ameliyatlarının komplikasyonları nelerdir?

Anestezi komplikasyonları dışında endoskopik ameliyatta en sık görülen komplikasyonlardan birisi kanamadır. Bu bazen cerrahın çalışmasını engelleyecek kadar şiddetli olur ve ameliyatta asıl amaç kanamayı durdurmak haline gelir. Bunun dışında burun ve sinüslerin çevresinde önemli organlar bulunduğu için ciddi komplikasyonlar gelişebilir. Bunlar arasında göz çukuru içine girilerek göz küresi ve sinirinin zedelenmesi, beyin zarının delinerek beyin sıvısının burun içine akması, beyine giden büyük damarların yaralanması, beyin absesi gibi ciddi problemlerin yanı sıra bazı küçük ve daha sonra tedavi edilebilen komplikasyonlar da vardır. Bu komplikasyon oranlarını azaltmak için konusunda uzman, deneyimli hekimler tarafından bu cerrahinin yapılması önerilir.

Posted in Pratik BilgilerTaggs: