Kafatası içerisinde, kulak arkasında içi hava dolu boşluklara mastoid hücreler ve bu hücrelerin uzaklaştırılması ameliyatına mastoidektomi ameliyatı denir.
İzmir Manisa Mastoidektomi Ameliyatı Nedir?
Kafatası içerisinde, kulak arkasında içi hava dolu boşluklara mastoid hücreler ve bu hücrelerin uzaklaştırılması ameliyatına mastoidektomi ameliyatı denir.
Mastoidektomi Ameliyatı Neden Yapılır?
Mevcut enfeksiyonun yayılım miktarına bağlı olarak birkaç farklı türde mastoidektomi prosedürü tanımlanmıştır. Mastoidektomi ameliyatları, genellikle kulak enfeksiyonlarından mastoid hücrelere yayılmış olan iltihap artıklarının temizlenmesi amacıyla yapılmaktadır. Özellikle dış kulak derisinin orta kulağa ulaşarak, kemikleri eritebilme potansiyeli olan iltihap odakları (kolesteatom)’ a dönüşmesi durumunda, orta kulak iltihabına bağlı komplikasyon geliştiğinde ya da koklear implant (iç kulak protezi) yerleştirilmesinde mastoidektomi ameliyatı yapılmaktadır.
Mastoidektomi Ameliyatı Çeşitleri Nelerdir?
Mastoid hücreler ve orta kulaktaki enfeksiyona bağlı hastalığı ortadan kaldırmak amacıyla, arka ve üst dış kulak kanal duvarlarının, mastoid hücrelerin ve orta kulaktaki kemikçik yapılarının uzaklaştırılarak; orta kulak ve mastoid alanın tek kavite haline getirildiği ameliyata radikal mastoidektomi ameliyatı denir. Bu ameliyatta amaç, iltihabın yakındaki hayati çevre dokulara (beyin, yüz siniri, boyun damarları gibi) yayılmasının engellenmesidir. İşitmeyi korumaya yönelik bir ameliyat değildir. Ameliyat sonrası hastanın işitme düzeyi aynı kalabilir ya da azalabilir. Orta kulak kemikçiklerinden bazıları yerinde bırakılır ve kulak zarı yeniden onarılırsa bu ameliyata modifiye radikal mastoidektomi ameliyatı denir. Hem enfeksiyonun uzaklaştırılması hem de işitmenin korunması amacıyla yapılan bir ameliyattır. Özellikle şeçilmiş hastalarda uygulanabilir. Dış kulak yolu arka duvarı, orta kulak kulak ve mastoid tek bir kavite yapmak açıldığında canal wall down mastoidektomi, dış kulak yolu arka duvarı korunduğunda ise canal wall up mastoidektomi ameliyatı olarak adlandırılır. Sadece kulak arkasından yapılan kesi sonrası mastoid hücrelerin alınması ameliyatına ise kortikal (basit mastoidektomi) ameliyatı denir.
Mastoidektomi Ameliyatında Ne Gibi Tetkikler İstenir?
İşitmenin değerlendirilmesi için mutlaka odyolojik (işitme testleri) testleri istenmektedir. Özellikle gelişen bilgisayarlı tomografi görüntüleme yöntemleri sonrası orta kulak iltihabın yayıldığı alanların daha net olarak fark edilebilmesi mastoidektomi ameliyatının planlanmasını kolaylaştırmaktadır. Ameliyat öncesi tam kulak burun ve boğaz muayenesi yapılmalı, işitme testleri ve kulak temporal bilgisayarlı tomografisi değerlendirilmelidir.
Mastoidektomi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Mastoidektomi ameliyatları genellikle kulak kepçesinin hemen arkasına yapılan insizyondan sonra, dış kulak yolu derisinin öne doğru yatırılması ve sonrasında da tur motoru yardımıyla mastoid kemiğin oyulması şeklinde yapılır. Dış kulak yolunun arka tarafının alınması ve orta kulağa da eş zamanlı yapılacak olan ameliyat enfeksiyonun yaygınlığına, orta kulağın durumuna göre belirlenir. Mastoidektomi ameliyatları ile birlikte kulak zarı ameliyatları ve orta kulak kemikçikleri ile ilgili ameliyatlar yapılabilmektedir.