14/07/2022

Sinüzit Ameliyatı Sonrası?

Sinüzit Ameliyatı Sonrası?

Sinüzit ameliyatı sonrası nelere dikkat etmeliyim?

İzmir Manisa Sinüzit Ameliyatı (Endoskopik Sinüs cerrahisi) Sonrası Nelere Dikkat Etmeliyim?

Sinüzit Ameliyatı (Endoskopik Sinüs cerrahisi) Sonrası Ne Zaman Yemek Yiyebilirim?

Bazı özel durumlar dışında hemen her zaman genel anestezi altında yapılan endoskopik sinüs ameliyatları sonrasında erken dönemde ameliyat süresine de bağlı olmak üzere 3-4 saat ağız yolu ile sıvı ya da katı gıda alınmaması gerekmektedir. Bu sürenin sonunda bağırsak hareketlerinizin başlaması ile birlikte ağız yolu ile öncelikle su ve yumuşak gıdalarla başlamak üzere yemek alabilirsiniz. Baharatlı gıdalar önerilmemektedir.

Sinüzit Ameliyatı (Endoskopik Sinüs cerrahisi) Sonrası Nasıl Yatmalıyım?

Anesteziden uyandıktan sonraki ilk 3-4 saat içinde yatağınızda, baş kısmınız vücudunuza göre yüksek olacak şekilde (45 derece) yatarak dinlenmeniz gerekmektedir. Takiben kan basıncınız ölçüldükten sonra hemşire ya da hasta bakıcı refakatinde yavaş bir şekilde ayağa kalkıp kısa bir süre yürüyebilirsiniz. Anestezinin etkileri tam olarak geçip kan basıncınız ve kalp ritminiz normale dönene kadar aşırı aktiviteden ve hızlı hareketlerden kaçınmanız gerekir.

Sinüzit Ameliyatı (Endoskopik Sinüs cerrahisi) Sonrası Burnumdan Kan Geliyor, Ne Yapmalıyım?

Sinüs ameliyatlarında ilk kez ayağa kalkma sırasında öne eğildiğinizde burnunuzdan koyu kıvamlı kanlı akıntı gelebilir. Yanak sinüsleri boşalma kanallarının sinüslerin üst kısımlarındaki yerleşimi nedeni ile sinüslerde biriken kan ve salgılar eğilme sırasında burna boşalabilmektedir. Doktorunuz izin vermediği sürece sümkürmemeniz gerekmektedir. Tuzlu su içeren (okyanus suyu-serum fizyolojik) spreylerle burun temizliğiniz yapılırken doktorunuz tarafından belirlenen süre boyunca burnunuzu kuvvetli sümkürmeden temizlemeniz uygun olacaktır.

Sinüzit Ameliyatı (Endoskopik Sinüs cerrahisi) Sonrası Ağrım Var, Ne Yapmalıyım?

Endoskopik sinüs cerrahisi ameliyatlarından sonra genellikle önemli bir ağrı şikayeti olmamakta, basit ağrı kesiciler genellikle yeterli olmaktadır. Ameliyat sonrasında şiddetli ağrı oluşması beklenmeyen bir durumdur ve doktorunuza haber verilmesi gerekir.

Sinüzit Ameliyatı (Endoskopik Sinüs cerrahisi) Sonrası Ne Zaman Taburcu Olurum?

Yapılan ameliyatın içeriğine bağlı olarak aynı gün taburcu olmanız mümkün olabilmekle beraber genellikle genel anestezi altında ameliyat yapıldığı için ameliyat günü hastanede kalmanız önerilmektedir. Ameliyat sonrası ilk 72 saat erken yara iyileşme döneminde kanama yönünden risk olduğu için bu süreçte ağırlık kaldırmak, ıkınmak gibi kan basıncınızı artıracak aktivitelerden kaçınmanız, aşırı sıcak ortamlarda bulunmamanız, sıcak yiyecek-içecek tüketmemeniz gerekmektedir.

Sinüzit Ameliyatı (Endoskopik Sinüs cerrahisi) Sonrası Ne Gibi İlaçlar Kullanırım?

Antibiyotik tedavisine ameliyat sonrasında 10-14 gün devam edilmektedir. Gerek görülen durumlarda bu süre uzatılmakta ya da ilave ilaçlar eklenebilmektedir. Bu nedenle antibiyotiğinizi doktorunuz aksini söyleyene kadar önerilen doz ve aralıklarla kullanmaya devam etmelisiniz. Burnu mekanik olarak temizleyip mukozayı nemlendiren, steril tuzlu su içeren spreyler kabuklanmalar geçene kadar kullanılmalıdır. Bu spreylerin püskürtme gücü değişebilmekle birlikte, size en uygun olan spreyi lütfen hekiminize danışınız. Alerjik ve polipli hastalarda sistemik dolaşıma geçmeyen kortizon (steroid) içeren spreylere de başlanmaktadır. Aynı zamanda sistemik bir hastalığınız varsa, düzenli kullandığınız başka ilaçlar varsa bunları hekiminize danışmanız önerilir.

Sinüzit Ameliyatı (Endoskopik Sinüs cerrahisi) Sonrası Hapşırma İsteğim Var, Ne Yapmalıyım?

Burun içindeki tamponlarınızdan dolayı hapşırma isteği doğabilir. Bunun için doktorunuz size hapşırmayı engelleyen alerji (antihistaminik) ilaçları verebilir. Tekrarlayan hapşırmalar sonrasında tamponlar çıkabilir veya kanama gözlenebilir. Böyle bir durumda lütfen hekiminizle iletişime geçiniz veya ameliyat olduğunuz hastaneye başvurunuz.

Sinüzit Ameliyatı (Endoskopik Sinüs cerrahisi) Sonrası Ne Zaman Kontrole Gelmeliyim?

Endoskopik sinüs ameliyatlarının başarısında ameliyat sonrasındaki bakımın önemi oldukça fazladır. Ameliyat sonrası dönemde ilk bir ay içinde 3-4 kez pansuman yapılması gerekebilmektedir. Burundaki tamponlar 3-7 gün sonrasında alınabilir. Burun tamponlarını ameliyatı yapan ya da ameliyatınıza giren hekim tarafından alınması oldukça önemlidir. Birinci haftanın sonunda yapılan ilk detaylı pansuman sırasında burun ve sinüs drenaj kanallarında oluşan kabuklar temizlenmekte, sinüs içine yapışmayı önleyici materyaller konulmuşsa bunlar alınmakta, enfeksiyon kontrolü yapılmaktadır. İlk pansumanın gerektiği gibi yapılması ameliyatın başarısı yönünden oldukça önemlidir. Ameliyatın boyutuna göre iyileşmeniz tamamlanana kadar 7-10 günlük aralarla kontrollere gelmeniz gerekebilir.

Posted in Ameliyat SonrasıTaggs: